Kwaliteitsverbetering door JvG Rijopleidingen
OGS-trainingen op de openbare weg dragen bij aan de kwaliteitsverbetering van rijopleidingen voor hulpverleners en bestuurders van voorrangsvoertuigen. Voor deze trainingen worden met name voorrangsvoertuigen van hulpverleningsdiensten zelf gebruikt. Eventueel kunnen voorrangsvoertuigen ook via het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) worden gehuurd.
Een OGS-training kan niet zomaar in een willekeurig voorrangsvoertuig plaatsvinden. Voertuigen voor OGS-trainingen dienen bijvoorbeeld voorzien te zijn van dubbele bediening en extra spiegels. Deze trainingen zijn enkel toegestaan in voorrangsvoertuigen. Oefenritten dienen bovendien te worden toegestemd door de meldkamer van de betreffende hulpdienst in de regio waarin de training plaatsvindt. De cursist dient een (toekomstig) voorrangsvoertuigbestuurder te zijn die in het bezit is van een geldig rijbewijs voor het betreffende voertuig. De instructeur, Jan van Grinsven, moet te allen tijde in of bij het motorvoertuig aanwezig zijn.
OGS-ritten kunnen indien gewenst worden geregistreerd door middel van camera’s.
Inhoud van OGS-trainingen
In de OGS-traingen van JvG komen theorie en praktijk samen. Jan van Grinsven is hierbij een enthousiaste en gedreven instructeur met een schat aan ervaring. Gemiddeld worden er 4 tot 6 ritten met optische en geluidssignalen per student gereden, elk met een duur van ongeveer 5 tot 15 minuten. In de trainingen komt onder andere aan bod:
- Preventief rijden:
- Anticiperen
- Bewustwording van veiligheid
- Risicoherkenning
- Verkeersinzicht
- Kijktechniek
- Brancherichtlijn Optische- en Geluidssignalen (OGS)
- Voertuigcontrole
- Bediening mechanisme
- Bochtentechniek
- Stuurtechniek
- Taal van de weg
- Achteruit rijden
- Bijzondere verrichtingen
- Rijstijlanalyse
- Rijden met spoed
- Realiteitsbewustzijn
- Rijden in de (binnen)stad
- Toepassing van ontheffingen
Doel van de trainingen
De kennis en vaardigheden t.b.v. het rijden met optische en geluidssignalen verbeteren. Daarnaast schadepreventie en een betere verkeersveiligheid waarborgen.
* Wat is een WRM-certificaat?
WRM staat voor ‘Wet Rijonderricht Motorrijtuigen’. Een WRM-certificaat is onder andere nodig voor rijlessen aan leerlingen zonder rijbewijs en instructie aan rijbewijsbezitters, zoals in rijvaardigheidstrainingen. Elke bevoegde rijinstructeur heeft een WRM-certificaat dat vijf jaar geldig is. Voor verlenging moet bijscholing worden gevolgd.
* Wat is OGS-certificering?
Een OGS-certificering geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van
een instructeur om rijtrainingen met optische en geluidssignalen op de openbare weg te verzorgen. JvG rijopleidingen is bevoegd instructeur voor trainingen in voertuigen uit de categoriën B en C.
Meer informatie over OGS-trainingen.
Voor hulpdiensten en beroepschauffeurs