1 2 3 4 5

Bent u 75 jaar of ouder?

 

Wanneer u de leeftijd van 75 jaar bereikt, dient u bij iedere vernieuwing van het rijbewijs een medische keuring te ondergaan. Deze wettelijke keuring heeft uiteraard als doel om de oudere bestuurder verantwoord en veilig aan het verkeer te laten deelnemen. De keuring vindt in principe elke vijf jaar plaats. Bij sommige mensen kunnen vaker keuringen plaatsvinden.

Aan de hand van deze medische keuring kan het CBR een rijtest noodzakelijk achten. Overigens is dit geen nieuw rijexamen, maar een rijgeschiktheidstest. Een dergelijke rijtest is een gratis service van het CBR die bijvoorbeeld wordt in gezet wanneer de aanvrager een beperking heeft of bij twijfels over de waarneming en/of het geestelijk functioneren van de aanvrager.

 

Meer informatie vindt u op de website van het CBR.

 

 

Wat u in ieder geval moet doen na uw 75ste verjaardag:

1. Een Eigen Verklaring invullen

Het CBR beoordeelt uw rijgeschiktheid met een aantal vragen over uw gezondheid. Koop hiervoor de ‘Eigen verklaring met geneeskundig verslag (75+)’ via Mijn CBR. Hiervoor dient u in te loggen. Papieren versies zijn onder andere verkrijgbaar bij het CBR in Eindhoven.

2. Een afspraak met een arts maken

Maak hiervoor een afspraak voor een rijbewijskeuring bij een arts naar keuze. Uw eigen huisarts doet dit wellicht niet, vanwege de vertrouwensrelatie. Uw Eigen Verklaring wordt eventueel aangevuld door de arts.

3. Uw Eigen Verklaring opsturen

Naar het CBR. Eventueel met extra informatie over uw situatie. Iemand anders kan ook contactpersoon zijn, wanneer u deze persoon machtigt.

Daarna kan het 3 kanten op:

A. U bent rijgeschikt

U wordt rijgeschikt verklaard en behoudt uw rijbewijs. U kunt dan toch besluiten om enkele rijlessen te nemen om uw eigen rijvaardigheid te onderhouden en verbeteren. Regelmatig rijlessen volgen is een investering voor de toekomst.

B. U bent niet rijgeschikt

Uw rijbewijs wordt helaas niet vernieuwd. Het CBR heeft dit besloten voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers. U kunt tegen de uitspraak in beroep, maar het CBR verklaart mensen enkel met goede redenen ongeschikt.

C. U krijgt een rijtest

 

Vaak wordt er in dit stadium een rijschool ingeschakeld om u voor te bereiden op de rijtest. Het CBR beslist of de rijtest plaatsvindt in uw eigen auto of in een lesauto. In beide gevallen is het zeer verstandig om contact op te nemen met JvG Rijopleidingen. Rijtesten worden vaak onderschat en bestuurders worden hierbijvaak onaangenaam verrast. Vaak kan dit worden voorkomen.

Veelgestelde vragen:

Klik op de vragen om de antwoorden te kunnen lezen.

Mag elke oudere zijn of haar rijbewijs behouden?

Helaas niet. Soms is het in ieders belang om niet meer de weg op te gaan als bestuurder. Veel mensen vinden dit moeilijk om te accepteren. Uiteraard is dat begrijpelijk. JvG Rijopleidingen zal proberen om u uw rijbewijs te laten behouden. Natuurlijk moeten we hierbij wel realistisch zijn.

Kan JvG Rijopleidingen helpen tijdens het gehele proces?

Jazeker. JvG Rijopleidingen heeft veel ervaring met dit soort situaties en een goede naam bij het CBR.

Hoe lang duurt een rijtest? Vaak 35 tot 40 minuten. Ongeveer een uur inclusief voor- en nagesprek. Een rijtest vindt plaats vanuit examenplaats zoals Den Bosch, Eindhoven of Nijmegen.

Plan een afspraak voor een rijtest met JvG Rijopleidingen

Op korte termijn